Comuna UNGURAȘ

Sate: Batin,Darot,Sicfa,Unguraş,Valea Unguraşului

Nr. Locuitori: 2.777

Suprafaţa totală (km2): 63,62 km2

Coordonate geografice: paralela 47o06’29″latitudine nordică şi meridianul 24o03’26″longitudine estică

Comuna Unguraş este situată in partea de nord-est a câmpiei de colină inaltă a Transillvaniei, zonă ce aparţine Câmpiei Transilvaniei şi se întinde de-a lungul râului Bandău. Este situată in extremitatea estică a judetului Cluj la limita cu judeţul Bistriţa Năsăud.Comuna se limiteaza cu urmatoarele localităţi:
– la nord cu satul Cireşoaia com. Baraniştea judetul Bistriţa Năsăud
– la est cu satele Mălin si Viţa com. Nuşeni judetul Bistriţa Năsăud
– la sud satele Ceaba si Cuţca, com. Sânmartin jud. Cluj
– la vest cu satele Pădureni – com. Mintiu Gherlii si Nireş com. Mica jud. Cluj
Faţă de reşedinta de judeţ comuna este situată la o distantă de 78 km, cel mai apropiat oraş fiind mun. Dej la o distantă de 18 km.

Pozitionarea comunei Unguraș în județul Cluj

Relieful este format din dealuri cu versanti despartiti prin vai largi, dealurile se ridica brusc deasupra luncii joase. Altitutinea medie a dealurilor este intre 400-600 metri. Altitudinea cea mai mare este de 620 m –dealul Gyapal –Bukk. Luncile au o altitudine intre 285-300 m si se desfasoara de-a lungul vaii Bando si afluentului Kotyor.

Ocupaţia locuitorilor agricultura (livezi şi creşterea animalelor), mici meseriaşi (predominant in construcţii).

Localitatea Unguras a apartinut comitatului Solnocul Interior, dupa reorganizarea din 1876/77 a apartinut comitatului Solnoc –Dabaca apoi Judetului Somes, actualmente apartine judetului Cluj. Se intinde de-a lungul raului Bando si a afluentului Kotyor, rau care se varsa in Somesul Mic.

Climatul este de tip continental temperat cu ierni reci si veri calduroase. Secete mari au afectat satul –cea mai cunoscuta fiind cea din 1718 cand “din primavara pana toamna tarziu a fost o caldura incat au ars toate bucatele de pe camp si legumele din gradini, au secat izvoarele si raurile mai mici, oamenii mancau radacini si carnea animalelor pierite” ( Manzat- Monografia orasului Dej, Bistrita 1926).

In sat sunt amplasate si functioneaza o serie de obiective ca: sediul administrativ al primariei si consiliului local, sediul postului de politie, cabinet medical, farmacie, stomatologie, dispensar sanitar-veterinar, posta, centrala digitala romtelecom, scoala, gradinita, trei biserici, biblioteca, camin cultural, teren de sport.

Numele localitatii in limba romana este Unguras, in limba maghiara Bálványosváralja. Dupa explicatiile localnicilor numele satului provine de la cetatea Ungurasului, acum 600-650 de ani satul a fost asezat in panta in nordul cetatii de unde incet a coborat pe locul actual de-a lungul raului Bando.

Viata satului se oglindeste in obiceiurile populare care dainuiesc de-a lungul anilor. Aceste obiceiuri sunt legate de muncile agricole si de momente importante ale vietii individuale, familiale sau ale comunitatii.

In momentul de fata in sat exista mai multe formatii artistice de pastrare a traditiei, folclorului si portului popular din zona: formatia de dansuri populare-30 copii; taraful scolii; taraful tinerilor; formatia de dansuri populare –16 tineri; grupul mare de pastrare a traditiilor ungurasene (format din adulti pana la 70 ani-50 persoane).

Tot cu ocazia intalnirilor cu fiii satului anual sunt organizate expozitii cu tematici diferite: expozitie de fotografii vechi, expozitie de unelte folosite in diferite mestesuguri, expozitie de dantele cusaturi tesaturi specifice zonei.